Teraz jest 23 paź 2018, o 12:28

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: LWR
PostNapisane: 8 sie 2018, o 22:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1464
Lokalizacja: Holandia
Witam!
Opiszę Wam koledzy nietypową ale dość ciekawą sytuację .Jak ktoś śledzi forum na bieżąco to może pamięta że poruszałem kiedyś temat automatycznego poziomowania świateł xenon. Sprawa ta nie dawała mi nigdy spokoju.Kombinowałem na rożne sposoby ale i tak miałem wrażenie że coś nie gra z poziomowaniem w moim LADY.Po zmianie opcji za pomocą Pa Soft(AHL i HVAC) niby lampy się poziomowały ale szybko zauważyłem że jak załaduję tył to nie opuszczają się. Chcąc sprawdzić czujniki poziomowania nigdy nie mogłem połączyć się z modułem LWR .Przejrzałem cały internet aż natrafiłem na wątek który mi pomógł w rozwiązaniu problemu.
http://bimmers.no/forums/topic/711250-0 ... len-hjelp/
Z tematu wywnioskowałem że mam ten sam problem.Zaczęło się więc szukanie winowajcy.Na pierwszy ogień poszły nowe czujniki poziomowania.Po przednim było widać wzrokowo że jest zużyty (miał spore luzy) Według realoem BMW idzie ten sam numer na przód i na tył .Byłem trochę zdziwiony bo jak wymontowałem stare to się okazało że tylny ma inny numer.Po wymianie czujników nie było widać wyraźnej poprawy. Podczas ręcznego ruszania dźwigienkami czujników lampy tylko troszkę reagowały ale nie były to płynne ruchy.Wtyczki od czujników były już nadgryzione rąbkiem czasu i wydawały mi się podejrzane. Zamówiłem w ASO zestaw naprawczy na tył i przód .Po wymianie było widać że lampy ożyły( płynnie reagowały na ruch dźwigienki czujnika) . Szybko obczaiłem jednak że tylny czujnik(nowy) reaguje zupełnie w innym miejscu niż powinien(dźwigienką można obracać dookoła i sprawdzić położenie w jakim się znajduje gdy auto nie jest obciążone).Po obciążeniu dźwigienka idzie do góry i wtedy lampy muszą się opuszczać.Żeby lampy zareagowały musiałem poruszyć dźwigienką w innym kierunku :evil: Na szczęście miałem stary tylny czujnik i podłączyłem go na próbę.BINGO :D
Wszystko zaczęło działać tak jak należy w 100%.Reasumując temat są modele LCM w których jest wbudowany LWR ale INPA ani żaden inny program go nie widzi i nigdy nie znajdziemy tam błędu uszkodzonego czujnika.Pozostaje tylko metoda prób i błędów. Druga sprawa to błędne dane w Realoem. Tylny czujnik choć z pozoru jest taki sam ,jest zamocowany pod innym kątem .Po zamontowaniu przedniego czujnika do tyłu światła nigdy nie będą działać poprawnie .Dźwigienka może się obracać dookoła ale reakcja czujnika jest w określonym miejscu(z tyłu w żaden sposób przedni nie pasuje) .Przeglądając większe sklepy z częściami zamiennymi widać że jest kilku producentów którzy oferują zamienniki i tam jest inny numer czujnika na przód a inny na tył .Utwierdza mnie to w tym że w Realoem jest błąd.
Teraz mam sprawne poziomowanie :D RADOŚĆ Z JAZDY :drunk:
Pozdrawiam!

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 9 sie 2018, o 11:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2015, o 22:42
Posty: 192
Świetnie, gratulacje za wytrwałość i doprowadzenie tematu do końca :drunk:

Będę musiał to sprawdzić w swoim E39 :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 10 sie 2018, o 16:23 
Offline

Dołączył(a): 10 paź 2017, o 18:00
Posty: 50
Lokalizacja: Białystok
I ja muszę się za to wziąć. U mnie wywala błąd przedniego czujnika. Próbowałem wypiąć piny z wtyczki przy czujniku, ale nie dałem rady. Chyba trzeba jakieś dobre wyjmaki kupić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 10 sie 2018, o 16:56 
Offline

Dołączył(a): 10 sie 2018, o 08:20
Posty: 14
Musiales cos zle sprawdzic. Wedlug realoem numery czujnika na przod i tyl sa inne. Zobacz sobie w ilosci. Przy nivo masz 2 czujniki na tyl, a jeden na przod

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 10 sie 2018, o 18:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1464
Lokalizacja: Holandia
Sprawdzałem 100 razy :lol: błąd jest w realoem ,inny numer jest dla samochodów ze sportowym ,regulowanym ,podwyższonym zawiasem a ja mam standard

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 10 sie 2018, o 23:57 
Offline

Dołączył(a): 10 sie 2018, o 08:20
Posty: 14
Pokaz bo nie moge uwierzyc. Wszedlem w pierwsze lepsze przedliftowe e39 i wszytko jest ok. Wczesniej jak szukalem dla siebie po vinie to w poliftowym touringu jest to samo

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 11 sie 2018, o 12:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lip 2016, o 12:59
Posty: 64
Hmm ciekawi mnie tylko to że np. kiedyś w Inpie wchodziłem w moduł świateł i mogłem sobie zobaczyć napięcie na obu czujnikach a teraz jak chce w to wejść to wyskakuje komunikat że "LWR wykodowane" nie wiem o co chodzi :P

Sam musze kiedyś sprawdzić u siebie te poziomowanie czy działa poprawnie ale najpierw oddam odbłyśniki do regeneracji :D

Brawo za wytrwałość, ja już nawet kombinowałem w kodowaniu modułu świateł i zmienianiu tych parametrów ale koniec końców wróciłem je do serii. Ktoś kiedyś opisał na forum poszczególne opcje NCS'a jeśli chodzi o LWR ale chyba odpuścił temat :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 13 sie 2018, o 00:02 
Offline

Dołączył(a): 10 sie 2018, o 08:20
Posty: 14
Czy zmieniales cos pozniej w pasofcie spowrotem?
Mam u siebie LCM z wbudowanym LWR manual, ale z racji ze mam nivo mam tez oddzielny modul LRA i teraz w NCS w sekcji od poziomowania mam manual na activ, ale w LRA module pokazuje mi uszkodzony czujnik z przodu. Jezdzi sie tragicznie bo swiatla swieca 3 metry przed auto. Jak to powinno byc ustawione w NCSie po zmianie czujnika z przodu? Po puszczeniu LCM pustym manem ustawiam manual na activ

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 13 sie 2018, o 08:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1464
Lokalizacja: Holandia
W Pa soft nic z powrotem nie zmieniałem bo mi się nie chciało :lol: . Zakodowałem moduł LCM do serii. Jak nic nie zmieniałeś po awarii czujnika to teraz też nie musisz. Wystarczy wymienić czujnik. Jak masz jakieś obawy że jest coś zmienione to zakoduj do serii. Oczywiście wszystko co miałeś zakodowane wcześniej np.: światła dzienne i.t.p trzeba później zakodować na nowo. :drunk:

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LWR
PostNapisane: 13 sie 2018, o 10:05 
Offline

Dołączył(a): 10 sie 2018, o 08:20
Posty: 14
Lady5 napisał(a):
W Pa soft nic z powrotem nie zmieniałem bo mi się nie chciało :lol: . Zakodowałem moduł LCM do serii.


No właśnie jak puściłeś pustym manem w NCS do serii to wykasowały Ci się ustawienia również z PaSofta.
O to mi właśnie chodziło czy coś zmieniałeś.
Więc zmieniłeś bo wróciłeś do serii może nie PaSoftem ale efekt ten sam.

Sprawdzę jeszcze dokładnie połączenia czy nie ma przerwy w obwodzie i czy dzwignia czujnika jest w odpowiedniej pozycji przed wymianą na drugi czujnik.

Inne pytanie z tej samej dziedziny. Jaki ma wpływ na wysokość świecenia duże obniżenie auta? Zasada jest taka że jak przód idzie do góry podczas jazdy to światła powinny świecić niżej żeby nie oślepiać. Ale przy obniżeniu przód idzie w dół, więc wysokość świecenia lamp się podnosi. Nie powinno się założyć krótszych łączników czy wystarczy regulacja manualna w lampach?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL