Teraz jest 16 lut 2019, o 23:35

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2016, o 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2016, o 17:29
Posty: 88
Witam.

W tym temacie chcial bym aby wszystkie ciekawe informacje na temat DIS byly wrzucane w tym temacie . Kazdy z nas ma jakies doswiadczenie z tym programem a wiec jak ktos chce sie podzielic czyms ciekawym to prosze o gotowe wstawki bez zbednego OFF TOP :twisted:

Na początek :

Strona glowna DIS . Spis modułów po prawej stronie ( nie wszystkie bedace w naszej bawarce)
Obrazek

Aby przejść dalej należy kliknąć QUICK TEST ponieważ podczas testów i tak zapyta o skan błędów
(trochę to trwa)
Obrazek
Obrazek
Klikamy control units i przenosi nas do testow LIVE DATA
DDE->Diagnosis Requests -> klikamy funkcje która nas interesuje ->DISPLAY


To jest tylko podgląd parametrów LIVE DATA , parametry które nam pokazuje tak naprawde nic nam nie mówią chyba ,że znacie wartości w jakich powinny testy wychodzić.
Obrazek

Jesli jestesmy w zakładce control units warto przejść do zakładki function selection gdzie możemy wykonać testy MAF/charge air pressure /VTG/ VP44

w Zakładce Service Functions mamy możliwość zmiany obrotów biegu jałowego/ ograniczenia egr/zmiane dawki startowej itd ,klikając w ADJUSTMENTS

Obrazek


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Póki co , to tyle , jeśli temat znajdzie zainteresowanie można pisać dalej ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 gru 2016, o 23:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2013, o 19:19
Posty: 250
Lokalizacja: Rjukan (Norwegia)
Przyda sie napewno :drunk: Oby tak dalej.

_________________
Obrazek
Bylo C20LET, M50B20, M54B22 jest M57T2D25


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2017, o 23:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2016, o 17:29
Posty: 88
wrzucę parę zdjęć funkcji w DIS ,tak na szybko co mam na kompie

DIS nie robi testu swiec ale opisuje gdzie szukac i jakie wartosci sa prawidlowe
Obrazek

Test akurat mojej pompy ale przed ustawieniami ;)

Obrazek

Przestawiacz kąta wtrysku

Obrazek

Ograniczenie EGR(zakładka service functions)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 lut 2017, o 00:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lip 2016, o 12:59
Posty: 67
Ja np. wczoraj synchronizowałem za pomocą DIS'a po wymianie ECU na nowy EWS>DME. Jednak czasem miałem problem jak chciałem zeskanowac błędy że DIS się zawiesił i nic się nie dało zrobić - wyskakuje klepsydra na kursorze i tak se można czekać.. :D

Jeśli chodzi o EWS to dosyć proste

Uruchamiamy > Coding/Programming > 6 - Alignment EWS-DME i postępujemy zgodnie z instrukcją :)

Chwila moment, ECU zsynchronizowany i silnik zapalił :D W sumie to pierwsza opcja którą robiłem w DISie, ponieważ w INPIe w silniku M52 nie było możliwości - w INPIe były 3 opcje M52, zwykły, OBD2 nowy i jakaś wersja US, to w którejś była opcja synchronizacji tyle że wywalało ciągle błąd jakby połączenia..

Jakby ktoś chciał jeszcze ograniczyć EGR w DISie to tu fajny filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=FZtiMmFwANU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lis 2018, o 14:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2016, o 17:29
Posty: 88
tutaj nr oprogramowania dla DDE E39/E46
Obrazek

Obrazek
Obrazek

DIS Test turbo


Kodowanie E36



Test Vanosa


Programowanie GS20


Test Vp44


Kodowanie wtrysków


Wypalanie DPF cz.1

cz.2

w miarę możliwości i czasu moge cos uzupelniac bo zapomnialem tez o tym watku ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2018, o 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2018, o 22:49
Posty: 58
Witam. Mam pytanie czy można skasować adaptacje przepływki programem DIS w E46 320D silnik M47 136 km? Wchodze w service functions-drive-DDE 3.0 i nie mam czegoś takiego w tabeli obok jak adaptations. Dodam ze gniazdo OBD jest pod maska. Rok produkcji auta to 2000.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2016, o 17:29
Posty: 88
z tego co kojarze to MAF nie skasujemy ale mamy mozliwosc skasowania mapy wtryskow


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2018, o 20:08 
Offline

Dołączył(a): 5 gru 2016, o 20:33
Posty: 28
Witam.
U mnie przy zmianie obrotów nie poszło dopiero jak wykasowałem błędy to zmieniło wartości obrotów więc jak coś chcecie zmieniać to pierwsze skasujcie błędy.
Powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mariusz i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL