Teraz jest 18 sty 2019, o 14:20

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2016, o 18:17 
Offline

Dołączył(a): 5 lip 2016, o 17:57
Posty: 10
Siemka,
w sobotę skończyłem swap skrzyni z auto na manualna (auto E39 530d M57 2002 rok). Po skonczeniu mechaniki zabrałem się za kodowanie, zmieniłem kody GM i SA w sterowniku DSC, EWS, IKE. W IKE wyłączyłem automat i wybrałem skrzynie manual. Auto odpaliło i jeździ :) Na drugi dzień wykonałem zmianę softu w DDE za pomodą DIS, nr sterownika 77 89 125, Basic SG 77 90 220, Prog. SG 77 93 659. Auto pokonało 200km i wszystko było ok aż do dziś. Pojechałem do sklepu, odpaliłem auto i zaświecił się CE. INPA pokazała błąd przepływomierza jak widać na rysunku.

Obrazek

Tego błędu nie można skasować, auto straciło dynamikę. Wróciłem do softu z automatu, błąd przepływki nadal występuje, nie można go skasować lecz ma inną postać (opisane są warunki w jakich nastąpił błąd). Co więcej, przy podglądzie wartości analogowych przepływka pokazuje wartości zbliżone do tych które oczekuje DDE. Mając jeszcze soft z manuala pożyczyłem od kumpla identyczną przepływkę z jeżdżącego auta, błąd był ten sam i także nie dało się go usunąć. Pytanie gdzie szukać problemu? Wgrałem zły soft? Problem z wiązką? Przepływka poszła się kochać? Czy też jest coś o czymś nie wiem i pominąłem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lip 2016, o 22:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2013, o 21:26
Posty: 3312
pewny jesteś,że było Basic SG 77 90 220,a nie 77 90 224 ?
dla tego 77 90 220 nie można znaleźć łańcucha interpretacyjnego,a ten,który wgrałeś(77 93 659) jest kolejnym po tym 224...
odepnij przepływke,zobacz jak auto śmiga bez niej

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2016, o 01:13 
Offline

Dołączył(a): 5 lip 2016, o 17:57
Posty: 10
Przyjacielu, jestem przekonany, że w DISie podałem Basic Nr 77 90 224, przynajmniej tak wynika z moich notatek. Nie mniej jednak błędów nie popełnia ten co nic nie robi :) Co ciekawe mimo błędnego Basic nr DIS wgrał program od manuala. W DISie kieruje procedurę tak, aby ręcznie wpisać VIN oraz prog. part nr., nie korzystam z automatu.
Dodam, że próba flashowania DDE przed WinKFP kończy się uwaleniem sterownika (wyjmuję bezpieczniki od DSC, sprawdzane na 2 autach, możliwe że robię coś źle :lol: ).
W ogóle INPA wykrywa teraz DDE jako D40M57A1 a nie jak wcześniej DDE40KW0 !!! Może podam więcej danych.
Oryginalnie było tak:

nr sterownika 77 89 125
BMW part nr 77 89 376
assembly 77 89 424

Nie wiesz czy DIS dobiera najnowszy soft według prog. part nr który podaje czy też mimo wszystko dobiera go automatycznie na podstawie nr sterownika? Dziś z samego rana spróbuję w DISie podac nr 77 90 224 i sprawdzę jaki rezultat.

EDIT:
W DISie podałem Basic part nr 77 90 224 i w odpowiedzi dostałem "For the part number basic control unit 7790224 no data available in the loaded program." Inaczej zawsze wykrywa basic part jako 77 90 220.

EDIT 2:
Zapodałem DISowi Basic nr 77 89 376 i prog. nr 77 89 631. Flashowanie poszło, INPA wykrywa teraz sterownik DDE jako DDE40KW0. Błąd przepływomierza nadal występuje tylko w normalnej postaci. Zaraz idę przełożyć przepływomierz ze sprawnego auta i sprawdzę czy uda się wykasować błąd. Jest taka możliwość, że niewłaściwy soft uszkodził przepływkę?

EDIT 3:
Zmieniłem przepływkę na sprawną i dalej jest nieusuwalny błąd.
Obrazek

Obrazek

EDIT 4:
Temat ogarnięty, sprawdziłem sygnały i był brak napięcia 5V z DDE. Sprawcą byłem ja, a dokładnie skrzywiony pin w DDE. Auto znowu pali gumę xD

Temat uważam za zamknięty, dziękuje dirty.73 za pomoc. Mam jeszcze problem z brakiem światła biegu wstecznego i tempomatem, mam nadzieję że pomożesz w kolejnym temacie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL