Teraz jest 23 lip 2018, o 12:33

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2015, o 15:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Jak nie pójdzie podczas przesuwania bez skakania to odłączę aku na kilka godzin i wtedy zobaczę. Dzięki wielkie. Dam znać. Na razie pada deszcz więc wyjąłem bezpiecznik.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 12:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
No i kaszana :( Poczekałem aż zadziałało odsunięcie za jednym razem bez skoków ale programowanie nie poskutkowało więc nie mam pomysłu. Zostaje mi ostatnie rozwiązanie, czyli odpięcie aku na kilka godzin. Jak to nie pomoże to już nie wiem :(

EDIT
Odłączenie aku na 4 godziny nie pomogło. Jakieś pomysły? :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 15:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Jeden z użytkowników sobie poradził tak:

"problem znikł. najpierw wyjąłem sterowniki oba spod kanapy i przesuszyłem delikatnie, ale nie pomogło. próbuje zresetować szyberdach i nic, bez skutku, próbuje go ustawić na wszelkie sposoby ręcznie(bez demntażu), ale nic, wiec postanowiłem wyjąć silniczek,zapomniałem że w pojedynczych szyberdachach jest wyłącznik krańcowy (niebieska zębatka, w autach z dachem panoramicznym tego nie ma). oglądam te zębatke i wszystko ok, żaden ząbek nie naruszony, szyberdach zamkniety, silniczek w reku i ustawiam silniczek w pozycje zamkniecia za pomocą włącznika i zakładam.
I w ten sposób problem znikł. taka praca szyberdachu musiało być spowodowane że krańcowa Niebieska zębatka musiała przeskoczyć."


Tylko jak i co wymontować? Sam silnik w dachu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 kwi 2015, o 22:13 
Offline

Dołączył(a): 15 lis 2014, o 00:06
Posty: 817
Silniczek nie jest w dachu tylko za plastikową klapką przy przełączniku otwierania szybra. Nie wydają mi się, aby było dobrze tą metodą zerować silniczek, takie rzeczy z krańcówkami robi się np. przy wymianie na inny silniczek, który został wymontowany w innym położeniu jak ten, który jest demontowany. Coś ewidentnie jest nie halo, czy oby na pewno cały proces przyuczenia wykonujesz poprawnie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 12:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Robię tak:
1) Wsiadam do auta
2) zamykam drzwi
3) szyberdach zamknięty
4) przekręcam kluczyk w pozycje zapłonu
5) przesuwam przełącznik od szyberdachu maksymalnie do tyłu (opcja otwarcia) i trzymam do pełnego otwarcia dachu i jeszcze 15 sekund
6) puszczam przełącznik
7) ponownie go przesuwam maksymalnie, ale w drugą stronę (opcja zamknięcia) i czekam aż szyber zamknie się całkowicie, ale nie puszczam przełącznika, u mnie od razy idzie w pozycję uchylenia i czekam jeszcze 5 sekund
8) puszczasz przełącznik
9) szyber powinien być zaprogramowany ale nie jest :(

PS.
Co z punktem "3"? Tzn ja zamknięcie klikam sobie aż szyber będzie ustawiony tak żeby nie ciekł bo opcja na przyciski zamknięcia szyberdachu, uchyla mi go :( Może tu jest problem? Że on nie rozpoznaje początku programowania?
Ani reset aku anie zmiana opcji w NCS nie zmienia działania przycisku. Wciąż reaguje tak samo, czyli otwarcie działa jak otwarcie raz całość a większość razy skokami. A zamknięcie zawsze kończy się na uchyleniu szyberdachu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 03:19 
Offline

Dołączył(a): 15 lis 2014, o 00:06
Posty: 817
Czegoś tu nie rozumie, jeżeli dach jest metalowy i uchylony, czyli podniesiony w pionie, to jego konstrukcja nie powinna pozwolić by woda dostawała się do środka, chyba że chodzi Ci o to, że szyber się nie domyka w poziomie, lub jest to panorama. Co do zamknięcia szybra, jest coś takiego jak opcja awaryjnego zamknięcia, trzeba ściągnąć tą plastikową osłonę i przy silniczku jest śrubka na ampuła, którym ręcznie można zamknąć dach, więc tak się możesz poratować. Zakładając, że dach faktycznie pozostaje uchylony, to spróbuj jeszcze zrobić innym sposobem, wejdz do auta, pozamykaj drzwi, zapal silnik i przycisk od szybra nie przesuwaj, tylko przyciśnij do góry i nieprzerwanie trzymaj (tak jak byś chciał go wepchać w podsufitkę) i odczekaj ze 30 sekund, może w ten sposób ruszy z przyuczeniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 kwi 2015, o 10:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Chodzi mi o to, że jak biorę przycisk zamknięcia to on nie zatrzymuje się na zamknięciu tylko leci dalej i robi uchylenie go więc żeby go zamknąć muszę wyjść z auta i małymi krokami przesuwać go żeby dobrze ustawić go równo z dachem.

Myślę, że tu leży problem programowania bo nie zaznaczam jasno początku programowania.

Zobaczę jeszcze z tym awaryjnym zamknięciem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sie 2015, o 15:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Wciąż nie mogę poradzić sobie z szyber dachem :( Żadna z metod nie działa. Próbowałem i na odpalonym aucie i na samym zapłonie. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
Przypomnę tylko, że jak zamknę auto to szyberdach mi się podnosi i mam cały czas otwarty. Przyciski działają jak chcą (raz zamykanie otwiera szyber, raz w ogóle nie działa, często przy przytrzymaniu przycisku szyber przesuwa się o 3cm i staje zamiast iść cały do końca).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sie 2015, o 22:52 
Offline

Dołączył(a): 15 lis 2014, o 00:06
Posty: 817
Albo coś zle robisz, albo przyczyny trzeba szukać dalej, sprawdzałeś przełącznik szybra?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sie 2015, o 23:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014, o 14:47
Posty: 123
Jak sprawdzić przełącznik? Styki? Może jeszcze raz powiedz jak krowie na rowie jak to zrobić ;) Czy auto odpalone, czy szyby zamknięte? Itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL