Teraz jest 14 gru 2018, o 22:53

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lip 2017, o 21:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2015, o 22:42
Posty: 211
Lady5 napisał(a):
Witam! :drunk: Jak to się mówi w miarę jedzenia rośnie apetyt :lol: W związku z tym że nie mogę fizycznie testować E-Sys ,powstał pomysł by skleić jakąś F serię na ,,stół" Czy ktoś już ma taką ? Wiem ze będzie potrzebny moduł ZGW ,jakieś zegary ,ster silnika i może coś jeszcze. Wszelakie sugestie i podpowiedzi mile widziane :drunk: Pozdrawiam!


Pomysł jest zacny, całej F,ki na stole jeszcze nie widziałem ale chętnie zobaczę. Jedynie co widzę to ludzie stawiają NBT, NBT Evo na stole :drunk: Powodzenia przy projekcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 paź 2018, o 10:59 
Offline

Dołączył(a): 16 lis 2015, o 22:57
Posty: 4
Może ktoś dokładnie opisać jak ma podłączone żeby łączyć się z modułami "na stole"
Mam wyprowadzone gniazdo OBD
4,5 pin masa
16 pin zasilanie
7 linia K-Bus

Podpięty mam obecnie LCM i IKE i nie działa mi to.

Według schematu E39 z obd idą do DME/DDE - tak macie zrobione?

Na razie chcę zrobić instalację do sterowników od E39 E46 E38 itp.

Później do E60 E65 czyli CAN

Jak ogarnę to to wyślę zdjęcia jak mam porobione.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 paź 2018, o 13:40 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1498
Lokalizacja: Holandia
Pin 8 też jest potrzebny. Musi być zamostkowany z 7.

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 paź 2018, o 16:24 
Offline

Dołączył(a): 16 lis 2015, o 22:57
Posty: 4
Ok. A możesz powiedzieć jak masz u siebie zrobione? Tzn z obd do jakiego sterownika to idzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 paź 2018, o 21:39 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1498
Lokalizacja: Holandia
Mam zrobioną tablicę do której mogę podłączyć różne moduły.Obecnie jest DDE ,LCM oraz IKE. Na tablicy mam wyprowadzone Kl 15 ,Kl 30(z wyłącznikami do symulacji zapłonu), masa oraz K- line. Łączysz potem odpowiednie piny i musi działać. Ja osobiście otwieram schematy w ISTA + i tam mam rozpiski w tabelach wszystkich kostek. DDE,DDM będzie śmigać po podaniu masy , zasilania i linii K do odpowiednich pinów. Inne moduły np. LCM potrzebują już modułu komunikacji (IKE lub EWS) .Ja wykorzystuję IKE i z niego idzie jeszcze oprócz K - line dodatkowo K bus do LCM. Musisz mieć schematy i trochę wolnego czasu i zrobisz. Pozdrawiam :drunk:

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2018, o 21:57 
Offline

Dołączył(a): 16 lis 2015, o 22:57
Posty: 4
Mi głównie teraz chodziło o odpalenie Webasto z BMW E39, które ogrzewa mi garaż.
Dziwne bo przez program diagnostyczny Webasto Thermo Test połączyłem się ale nie mogłem go odpalić.
Udało się przez INPĘ, zdziwiłem się bo po odłączeniu 7 pinu z obd dopiero się połączyłem. 8 pin idzie do zegarów IKE i dopiero od zegarów jest K-Bus wyprowadzony. Wtedy działa.

A program serwisowy Webasto szedł właśnie po samym 7 pinem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL