Teraz jest 18 lis 2018, o 00:55

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2013, o 21:26
Posty: 3290
1. odpalasz NCS, postępujesz tak jak przy kodowaniu, tworzysz profil, wybierasz model auta i następnie wybierasz główny moduł do połączenia np EWS iw tym momencie w górnym oknie pokazują się takie numery jak: FG, GM, SA, VN, spisujesz sobie numer SA (jest to klucz opcjonalnego wyposażenia auta).
2. teraz potrzebujemy program BMW dekoder,uruchamiamy go, klikasz na model auta i wpisujesz w okienka numer SA, następnie klikasz na DECODE i z prawej strony w oknie pokazuje się lista z wyposażeniem, ptaszkami jest zaznaczone co masz zakodowane w wyposażeniu, teraz dodajesz lub ujmujesz opcje wyposażenia i klikasz na ENCODE, zmienia się numer SA który sobie zapisujesz.
3. robisz pusty plik .MAN , odpalasz NCS i znowu to samo czyli wybierasz model i główny moduł, klikasz ENTER ZCS, w pierwszym okienku klikasz na OK a w drugim wpisujesz nowy numer SA i klikasz OK, (i teraz nie pamiętam, ale chyba wciskasz BACK ) potem wybierasz PROCES CAR i klikasz na CODE CAR, zacznie kodować i jeśli zakończy bez błędu to gotowe, potem sprawdzasz czy zapamiętał SA , a i zapewne skasuję ci wszystko co sam kodowałeś, czyli wszystkie moduły wrócą do fabrycznych ustawień i musisz na nowo kodować.


program bmw dekoder można dostać......................... :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2013, o 16:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lip 2013, o 08:51
Posty: 203
O przyda się. Jak będę miał ADSa to będę musiał dodać ful obc.
Ja widziałem jeszcze jeden opis.
Dwa pierwsze punkty są takie same ale 3 krok robi się w Disie.

Opis na podstawie dodania PDC.
Znalezione gdzieś w sieci.
Kod:
"Dopisz linię SA z wyposażeniem jakim jest PDC do klucza ZCS. Możesz to zrobić programem "BMW Dekoder". Wpierw wprowadzasz aktualną linię SA do programu (z czytasz ją w NCS po wybraniu chassis) i dajesz "encode" następnie z listy po prawej zaznaczasz wyposażenie jakie Cię interesuje czyli PDC i dajesz decode i program wygeneruje nową linię SA, którą następnie musisz zakodować w aucie NCS'em lub DIS'em (tym drugim prościej jest to zrobić bo sam przeliczy sumy kontrolne)"

"Jak to zrobić w DIS skrócony opis

- wpierw zmieniamy profil z softing na fister i wyłączamy vm czyli „off”
- następnie wybieramy coding/programing
- natępnie opcje 3. ZCS/FA coding
- wybieramy moduł ZKE/GM III
- ...
- program w pewnym momencie poprosi nas o wpisanie nowej linii SA
Jak już wszystko poprawnie wprowadzimy pozwalamy mu zakodować klucz ZCS"


_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl Facebook: http://fb.me/MiloBMW/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2013, o 16:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2013, o 21:26
Posty: 3290
no ty dałeś instrukcje dla DISa,jak najbardziej sie przyda,da się to zrobić i tym i tym

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2013, o 21:26 
Offline

Dołączył(a): 6 lip 2013, o 10:46
Posty: 227
- wpierw zmieniamy profil z softing na fister i wyłączamy vm czyli „off”
- następnie wybieramy coding/programing
- natępnie opcje 3. ZCS/FA coding
- wybieramy moduł ZKE/GM III

Tego to ja nie rozumiem, bo szczerze ostatni raz z DIS korzystałem 2 lata temu i nie bawiłem się nim bo nie działał, dzisiaj nawet nie umialem znaleźć gdzie ta live data w Disie żeby sprawdzić jak silnik pracuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2013, o 23:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lip 2013, o 08:51
Posty: 203
mrcin86 napisał(a):
Tego to ja nie rozumiem


Czego dokładnie nie rozumiesz?

_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl Facebook: http://fb.me/MiloBMW/
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lip 2013, o 23:54 
Offline

Dołączył(a): 6 lip 2013, o 10:46
Posty: 227
kkkkamil26jak to się robi w DIS, przyznam szczerze dawno nie korzystałem a jak miałem to nie działał :( :oops:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:23 
Offline

Dołączył(a): 6 lip 2013, o 10:46
Posty: 227
Kod:
Open NCS Expert.
Click File > Load Profil
Choose Expertmode
Press the first button – FG/ZCS/FA
Press the first button again – ZCS eingeben
Choose your model (e39)
Insert your VIN,
Press OK
Enter your current GM (without the last digit)
Enter your new SA (without the last digit)
Enter your current VN (without the last digit)
Tick calculate checksum and
press OK.
press back.
Click "process ECU".
Pick the EWS.
Change the job type to "ZCS_SCHRIEBEN".
press "execute job".
press "change ECU"
select the KMB
Change the job type to "ZCS_SCHRIEBEN "
press"execute job"
Hit "VIN/ZCS/FA" again.
Hit "back"
Change the job type to "SG_CODIEREN"
Hit "process car". Let NCS Expert do its thing.
Once it's done, every module should be coded to your new VO /ZCS using experten profile


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sty 2016, o 20:25 
Offline

Dołączył(a): 8 sty 2015, o 18:20
Posty: 16
Lokalizacja: Radom
Sprawa wyglada tak :
-e46 318i m43 98'
-oryginny vin w lsz
- kmb byl kiedys wymieniony z przyczyny mechanicznego uszkodzenia i ma inny vin. Licznik jest z m43
- swapowalem silnik na m54b25, EWS ma teraz inny (3vin) , brak kodow zcs (pewnie auto mialo juz kody FA

Dodatkowo przeze mnie są dodane tylne szyby el, bc, klima.

Programem Zeko zsc wygenerowalem sobie kody zcs. Posiadam tylko ncs.

Ews nie mial zadnych kodow i zakodowal wszystkie 3 kody zcs, natomiast kmb przyjął tylko SW. Przy GM i VN pokazuje błąd
Look at cabi.err and error.log !
Coap-2041 wrong ecu coding index
A_kmb46: codierindex=O2h

Zalezy mi aby w licznkku zmienic pozostale kody bo oznaczaja one wersje silnika.

Jest jeszcze kwestia nr vin. Nie udalo mi sie zmienic ani w kmb ani zlego vinu wgrac do lsz.
Widzialem filmiki o zmianie vinu przez winkfm ale jeszcze tego nie robilem. Chcialem najpierw ogarnac wylosazenie...

Edit
Poczytalem o tym błedzie.. to wina wersji ncs?

_________________
Felgi tak jak dziewczyny - co najmniej 18-tki

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sty 2016, o 21:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2013, o 21:26
Posty: 3290
zdecydowanie doradzałbym ci kupno PaSofta...koszt niewielki,a te zadania wykona bez problemu..lubisz sie bawić w kodowanie,to możliwości pasofta przydadzą ci się...
skąd jesteś....w m54 ustawiłbym ci przebiegi,viny we wszystkich modułach...ews,dme........

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 sty 2016, o 21:58 
Offline

Dołączył(a): 8 sty 2015, o 18:20
Posty: 16
Lokalizacja: Radom
Masz racje. Chyba pora pomyslec o pasofcie? Srednio sie na tym znam. Jaką wersje byś polecil do takkej roboty?

Jestem z Radomia.

_________________
Felgi tak jak dziewczyny - co najmniej 18-tki

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL