Teraz jest 14 gru 2018, o 23:03

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sie 2014, o 11:09 
Offline

Dołączył(a): 2 lip 2013, o 13:29
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
Cześć,

sprawa nie jest dla mnie jakoś specjalnie ważna ale drażni mój pedantyczny charakter z lekka :)

do rzeczy.

jakieś 2 lata temu w mojej E34 usmażyły się oryginalne zegary, poszedł dym, zrobiła się choinka i w sumie nic sensownego już nie wyświetlały. Kupiłem drugie z używki, przełożyłem kostkę z przebiegiem, zamontowałem i działają ładnie do dziś ale...

przykładowo chciałem się połączyć NCS'em i niestety VIN'u nie widzi, INPA też nie widzi VIN'u z zegarów, podobno w teście zegarów też powinien pokazać ostatnie 5 cyfr VIN'u a u mnie pokazuje same 000. Dla przykładu NCS odczytuje WBAHJ00000000000 więc albo błąd albo zawsze tak pokazuje jak coś nie trybi.

Wiem że E34 to może nie tak zaawansowana elektronika jak E60 ale napewno w tych zegarach czy gdzieś coś powinno być. Pamiętam że przy teście zegarów (dla starych) pokazywało jakieś numery przy HW i SW a dla nowych są same 00000.

Da się jakoś to zakodować na nowo ? Mógłbym prosić o jakąś instrukcje ? (stare zegary jeszcze mam)

auto: E34, silnik M50B25 bez Vanos'a, BC IV (duzy wyświetlacz)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2014, o 15:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lis 2013, o 23:37
Posty: 1498
Lokalizacja: Holandia
Najłatwiej za pomocą Pa soft.Zapiszesz viin i kopię SA z EWS zrobisz :drunk:

_________________
dziadkowozy.com to mój drugi dom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2014, o 22:03 
Offline

Dołączył(a): 2 lip 2013, o 13:29
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
dysponuje tylko DIS'em V44 z codowaniem i DIS'em v57 z kodowaniem V44.

auto nie ma EWS ani immo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sie 2014, o 13:55 
Offline

Dołączył(a): 12 sie 2014, o 20:35
Posty: 32
podepnę się do tematu muszę zmienić vin w liczniku moje pytanie brzmi następująco, czy interfejs taki jak do inpy podejdzie do Pa Softa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 sie 2014, o 19:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2014, o 14:38
Posty: 69
Lokalizacja: Murowana Goślina
Nie podejdzie, do pasofta inny interfejs


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2014, o 23:41 
Offline

Dołączył(a): 2 lip 2013, o 13:29
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
witam,

odświeżę trochę kotleta.

Zakupiłem interfejs do PA Softa 1.3.6 ale za Chiny Ludowe nie chce się połączyć z E34. Przewaliłem pół internetu łącznie z zagranicznymi forami typu bimmerfest i bimmerforums gdzie też siedzą bogowie wiedzy i wynikło że PA Soft 1.3.6 nie ma szans połączyć się z E34.

Ktoś może to potwierdzić ?

P.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 gru 2014, o 23:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2013, o 21:26
Posty: 3309
jak masz stare zegary,to przełóż kość
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=64909

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2014, o 02:03 
Offline

Dołączył(a): 15 lis 2014, o 00:06
Posty: 817
efendi napisał(a):
witam,

odświeżę trochę kotleta.

Zakupiłem interfejs do PA Softa 1.3.6 ale za Chiny Ludowe nie chce się połączyć z E34. Przewaliłem pół internetu łącznie z zagranicznymi forami typu bimmerfest i bimmerforums gdzie też siedzą bogowie wiedzy i wynikło że PA Soft 1.3.6 nie ma szans połączyć się z E34.

Ktoś może to potwierdzić ?

P.


Trochę niefortunny zakup, lepiej było kupić 1.4.0. Problem z połączeniami ze starszymi modelami wiąże się z małą przeróbką, te starsze szły inną linią, przez pin 15, nowsze przez 7 i 8 dlatego nie możesz się połączyć, poza tym, w 1.3.6 trzeba zmienić prędkość w ustawieniach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2014, o 11:08 
Offline

Dołączył(a): 2 lip 2013, o 13:29
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
dirty.73 napisał(a):
jak masz stare zegary,to przełóż kość
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=64909



Dirty, o jakiej kosci mowisz ? Bo jezeli o kosci z przebiegiem to to zrobilem. Ze starych zegarow ktore sie usmazyly przelozylem kosc kodujaca do tych "nowych" i w tych nowych mam swoj przebieg, swoj czas do zmiany oleju ale nie ma VINu.

G777 - jaka predkosc powinna byc ? Bo domyslnie jest 50ms


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 gru 2014, o 13:48 
Offline

Dołączył(a): 15 lis 2014, o 00:06
Posty: 817
efendi napisał(a):
dirty.73 napisał(a):

G777 - jaka predkosc powinna byc ? Bo domyslnie jest 50ms


Spróbuj 250. Poza tym, przewertowałem temat od początku i zastanawia mnie dlaczego zegary nie widzą HW i SW ?, a to istotne, czyli nie do końca te nowe zegary są ok, czyż by algorytm był inny? Spróbował bym się połączyć z autem na odpiętych zegarach, jeżeli komunikacja poleci, sprawa jasna.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL